Asbest; wat is het en hoe herken je het?

Asbest herkennen om het veilig te laten verwijderen

Veel mensen kennen de term asbest wel. Ze horen er wel eens wat over in het nieuws. Er is dan ergens asbest vrijgekomen en dan is dat een probleem. Mar wat asbest nu eigenlijk is, weet niet iedereen. En als je er niet mee te maken hebt, is dat ook wel logisch. Toch kan het geen kwaad om te weten wat asbest is en hoe je het kunt herkennen. Je leest er meer over in ons blog.

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal dat voornamelijk werd gebruikt in bouwmaterialen. Tussen 1945 en de jaren tachtig van de vorige eeuw werd in veel gebouwen, woningen en installaties asbest als bouwmateriaal gebruikt voor veel toepassingen, zowel binnen, als buiten. Het werd ook als dakbedekking gebruikt, omdat het een veelzijdig, sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop materiaal was. Maar toen bleek dat asbestvezels zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, werd het gebruik hiervan in 1993 officieel verboden. Heb je asbest in je woning, kantoor of fabriekspand gevonden? Schakel dan ons asbestbedrijf in voor het professioneel laten verwijderen van asbest. Het is dus belangrijk om te weten hoe je asbest kunt herkennen.

Wat zijn de eigenschappen van asbest?

Asbest was populair vanwege onderstaande eigenschappen:

  • Bestand tegen water en chemicali├źn
  • Bestand tegen hoge temperaturen
  • Zeer slijtvast
  • Grote treksterkte
  • Goed mengbaar met andere materialen (bijvoorbeeld cement)
  • Goed isolerend
  • Goedkoop en makkelijk te verwerken

Asbest verwijderen

Vanwege de grote gezondheidsrisico’s is de populariteit van asbest verdwenen. Sterker nog: als je vermoedt dat er asbest in een gebouw of een andere constructie zit, is het belangrijk om de situatie te laten inspecteren door een professional. Als blijkt dat er asbest aanwezig is, moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat er geen vezels in de lucht worden verspreid.

Asbest herkennen

Als je een oud gebouw binnengaat, is het ook verstandig om te kijken of je asbest kunt herkennen. Het materiaal ziet eruit als een soort karton. Het is vaak te vinden op muren, plafonds, vloeren en als isolatie. Als je het materiaal ziet, moet je het met rust laten en contact opnemen met Veldhuis Asbestsanering.

Meer weten?

Wil je meer weten over asbest en/of asbest laten verwijderen? Veldhuis Asbestsanering staat voor je klaar! Neem contact met ons op door te bellen naar 06 – 13 54 36 37, een e-mail te sturen naar info@veldhuisasbestsanering.nl of een bericht voor ons achter te laten via het contactformulier.