Asbest.verwijderen Veldhuis asbestsanering

Wat zijn de gevaren van asbest?

De gevaren van asbest uitgelegd

Wat zijn de gevaren van asbest? Dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid is inmiddels bekend, maar wat is er nu zo gevaarlijk aan? Asbest is in feite een verzamelnaam voor 6 verschillende vezelvormige mineralen. Ze worden gedolven in open en gesloten mijnen, zowel boven- als ondergronds. Omdat het materiaal een onverwoestbare kwaliteit heeft, werd het in het verleden veelvuldig in de bouw gebruikt. Het probleem ontstaat echter zodra asbest als losse vezels wordt ingeademd. Hoe meer asbestvezels u inademt, hoe groter de kans is dat u asbestgerelateerde kanker krijgt.

Hoe komt asbest vrij?

Asbest kan op verschillende manieren vrijkomen in de vorm van vezels.

  • Door de sloop van asbesthoudend materiaal
  • Door het bewerken van asbesthoudend materiaal
  • Door het ontstaan van brand op plekken met asbesthoudend materiaal
  • Door het (foutief) verwijderen van asbesthoudend materiaal

Op elke plek waar asbest is gebruikt als bouwmateriaal, is professionele asbestsanering noodzakelijk.

Kleine risico’s voor de gezondheid

Er komen in de lucht standaard kleine hoeveelheden asbest voor. Je ademt dus in feite altijd wel een klein beetje asbest in. Het kan voorkomen dat je per ongeluk in korte tijd meer asbestvezels inademt. Dit kan dus gebeuren als er foutief asbesthoudend materiaal wordt verwijderd of als er brand ontstaat in een woning waar nog asbest in gebruikt is. Als je in een kort tijdsbestek meer asbestvezels inademt, is het risico op asbestkanker gelukkig erg laag. Gedurende een mensenleven wordt er slechts weinig asbest ingeademd. De kans op asbestkanker is dus sowieso al erg klein voor de meeste mensen.

Grote risico’s voor de gezondheid

Een groot risico op kanker door asbest is wanneer je vele jaren veel asbestvezels hebt ingeademd. Dit gebeurde vooral vroeger erg vaak toen asbest nog als bouwmateriaal werd gebruikt en er veel mee gewerkt werd. Denk hierbij aan bouwvakkers, timmermannen en mensen in de installatietechniek en de industrie. Vandaag de dag zijn de regels rondom asbest erg streng. De tijd tussen het inademen van asbestvezels en het krijgen van asbestkanker is lang, ongeveer 40 jaar. Het aantal mensen dat asbestgerelateerde ziektes krijgt, neemt dan ook nog steeds toe. Dit zijn dan ook vaak mensen die een heel leven met asbest gewerkt hebben.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende gezondheidsrisico’s van asbest? Veldhuis Asbestsanering vertelt je er graag meer over! Neem contact met ons op door te bellen naar 06 – 13543637, een e-mail te sturen naar info@veldhuisasbestsanering.nl of een bericht voor ons achter te laten via het contactformulier.