Asbest

Hoe weet je of er asbest in je woning is?

Hoe herkent u asbest in uw woning en hoe pakt u eventuele risico’s aan?

Asbest: in de jaren ’80 een soort van het zevende wereldwonder en een veelgebruikt bouwmateriaal wegens zijn lichte en onverwoestbare eigenschappen, is nu vooral bekend om zijn gevaarlijke eigenschappen voor onze gezondheid. Denk aan longkanker en mesothelioom. AIs uw woning vóór 1980 gebouwd is, dan is er een kans dat het asbesthoudende materialen bevat. Asbest wordt vaak aangetroffen in onder andere dakbedekking, isolatie, tegels en meer. Wij vertellen hoe u weet of er asbest in uw woning aanwezig is en hoe u er veilig mee om kunt gaan.

Leeftijd van de woning

De leeftijd van een woning is een belangrijke factor bij het inschatten van de kans op de aanwezigheid van asbest. Gebouwen van vóór 1980 hebben een grotere kans op asbest, omdat het veel werd gebruikt in bouwmaterialen zonder dat de gezondheidsrisico’s bekend waren.

Asbestbedrijf inschakelen

Een asbestbedrijf inschakelen voor een asbestinventarisatie is een goede mogelijkheid. Onze getrainde experts herkennen potentiële asbesthoudende materialen. Dat kunnen we op het oog en, bij twijfel, door het nemen van monsters voor laboratoriumtests. Zo krijgt u een duidelijk beeld van eventuele asbestrisico’s in uw woning.

Welke materialen zijn verdacht?

Bepaalde bouwmaterialen hebben een grotere kans op asbest. Dat zijn bijvoorbeeld vinyl, vloertegels, dakpannen, leidingisolatie, plafonds met spuitpleister en cementplaten. Komt u deze materialen tijdens een verbouwing of renovatie tegen? Of ziet u tekenen van slijtage? Laat ze dan testen op hun asbestgehalte.

Asbest als isolatiemateriaal

Asbest werd ook vaak gebruikt in isolatieproducten vanwege de hittebestendige eigenschappen. Heeft uw woning oude isolatie, met name op zolders of in muren? Dan kunnen die asbest bevatten. Vermijd het verstoren van de isolatie en zoek professionele tests en verwijdering indien nodig.

Asbest herkennen?

Hoewel niet doorslaggevend, is asbest ook visueel herkenbaar. Bijvoorbeeld, als isolatie er pluizig en witachtig uitziet met glanzende deeltjes, kan het asbest bevatten. Een visuele inspectie alleen is echter niet voldoende. Om de aanwezigheid van asbest te bevestigen, zijn tests noodzakelijk.

Wees voorzichtig met eigen renovaties

Heeft u plannen om uw woning te verbouwen of renoveren? Wees dan voorzichtig! Doe-het-zelf projecten waarbij u materialen boort, schuurt of sloopt, kunnen asbestvezels vrijgeven. Laat ‘verdachte’ materialen vóór het starten van de renovatie professioneel onderzoeken.

Omgaan met asbest in uw woning

Ontdekt u onbeschadigd asbest in uw woning? Dan kunt u overwegen om het onaangeroerd te laten. Is het materiaal beschadigd of aan het afbrokkelen? Dan moet het professioneel worden verwijderd.

Meer informatie over asbest verwijderen?

Vindt u asbest in uw woning? Bel dan zo snel mogelijk de specialisten van Veldhuis Asbestsanering om het asbest professioneel en veilig uit uw woning te laten verwijderen. Wilt u meer informatie over onze manier van werken? Of heeft u andere vragen? Bel naar 06 13 54 36 37, stuur ons een e-mail via info@veldhuisasbestsanering.nl of laat een bericht achter via het contactformulier.